Οι Απαρχές της Τυροκομίας

Τυροκομική Παράδοση

stratos_is_happy

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΔΙΑΣ, ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ, ΑΜΑΛΘΕΙΑ


Η Ελληνική Θεογονία περιγράφει την Αμάλθεια ως προστάτιδα και τροφό του θεού Δία. Το όνομα της που σημαίνει γενναιοδωρία προσδιορίζει την παρουσία της ως μια πρωταρχική θεά της προστασίας και της αφθονίας από την περίοδο των Μινωιτών. Σύμφωνα με τον μύθο η Αμάλθεια γαλούχησε τον μικρό θεό με γάλα και μέλι μέσα στις σπηλιές της Κρήτης στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ιδαίο Άντρο.

Κατσίκα

CAPRA AEGAGRUS HIRCUS

Η οικόσιτη γίδα γίδα ή αίγα, είναι υποείδος της εξημερωμένης κατσίκας και κατάγεται από την άγρια κατσίκα της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ζώο μηρυκαστικό, της οικογένειας των βοοειδών και της τάξης των αρτιοδάχτυλων. Ζώα αγροδίαιτα, ευκίνητα και έξυπνα, αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο.


500k

Κατσίκες στην Κρήτη


100%

ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ

η φυσική διατροφή περιλαμβάνει βότανα, πικρά χόρτα, ξερά φύλλα, κλαδιά, μαλακές ρίζες

960kg

Γάλα ανά Έτος

Πρόβατο

OVIS ARIES

Το οικόσιτο πρόβατο είναι ένα μηρυκαστικό, τετράποδο ζώο, που πιθανότατα κατάγεται από τα άγρια πρόβατα mouflon της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ασίας. Για την εξημέρωση των προβάτων υπάρχουν τεκμήρια στο Ιράκ που χρονολογούνται από το 9.000 π.Χ. Σήμερα υπάρχουν φυλές που κάθε χρόνο δίνουν διαφορετική ποσότητα μαλλιού και γάλακτος. Τα πρόβατα που υπάρχουν στην περιοχή της Κεφαλονιάς δίνουν μέχρι 1,5 κιλό γάλα ημερησίως.

1,8M

Πρόβατα στην Κρήτη


100%

ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ

η φυσική διατροφή περιλαμβάνει βότανα, πικρά χόρτα, ξερά φύλλα, κλαδιά, μαλακές ρίζες

100kg

Γάλα ανά Έτος


Κτηνοτροφική Παράδοση

Από τότε η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα . Βασίζεται σε κατσίκες και πρόβατα που βοσκούν ελεύθερα στα βουνά ή σε βοσκότοπους και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με άγρια ​​χόρτα , με κρητικά βότανα και θάμνους . Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες που εκτρέφουν ζώα μέσα σε κλειστό χώρο για μεγάλες χρονικές περιόδους . Αυτή η παραδοσιακή μορφή γεωργίας που βασίζεται στην εμπειρία πολλών αιώνων και δίνει στο κρητικό τυρί την μοναδική άγρια ​​γεύση του.

100% ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ

Αγνά Προϊόντα

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τα προιοντα μας